Zorgeloos op pensioen?

14 december 2021

2021 loopt op haar einde! Profiteer er nog snel van om uw fiscale spaarcontracten te onderschrijven of te optimaliseren en geniet het maximale fiscale voordeel!

 

In dit nieuwsbericht focussen we ons op de meest gekende spaarproducten voor particulieren en zelfstandigen om met een fiscaal voordeel zelf te bouwen aan uw zorgeloos pensioen: pensioensparen en lange termijnsparen.

 

Na je pensionering word je geconfronteerd met een daling van je inkomen, maar niet noodzakelijk met een daling van je uitgaven, integendeel. Het leven stopt niet na je pensionering (gelukkig!), en soms duiken er zelfs extra uitgaven op: een renovatie aan je woning, een vakantie waarvan je al lang droomt of extra gezondheidszorgen?

 

Om je inkomensverlies na pensionering op te vangen is er maar één oplossing: zorgen voor een goede aanvulling. Gelukkig kun je daar voor zorgen. Met vrij sparen, maar vooral ook met pensioensparen en langetermijnsparen.

 

Pensioensparen

Pensioensparen is een absolute must. Het biedt een beperkt aanvullend rustpensioen aan voorwaarden waar weinig spaarproducten aan tippen. Beide echtgenoten of partners kunnen de voordelen van het pensioensparen genieten.

  • Als je je in 2021 beperkt tot maximaal 990 euro, dan krijg je daarop 30 % fiscaal voordeel.
  • Stort je een hogere jaarpremie, dan zal het fiscaal voordeel op het totale bedrag voor pensioensparen 25 % bedragen.
  • Het absolute jaarlijkse maximumbedrag is momenteel 1.270 euro.

Tip: Het is best om in 2021 ofwel maximaal 990 euro te sparen (30 % fiscaal voordeel), ofwel het maximum van 1.270 euro (25 % fiscaal voordeel).

Die pensioenspaarpot is geen liquide belegging. Dat kan een voordeel zijn, omdat je dan niet in de verleiding kunt komen om te vroeg geld op te vragen.

Langetermijnsparen

Je doet al aan pensioensparen? Je brengt geen kapitaalsaflossingen en interesten van een woonkrediet (meer) in via je jaarlijkse belastingaangifte (of van een recente lening voor een eigen woning)? Dan is langetermijnsparen de perfecte aanvulling. Net als bij pensioensparen kunt je jaarlijks een bedrag sparen om meer pensioenreserves op te bouwen. Het maximumbedrag dat je kunt inbrengen, hangt af van je nettoberoepsinkomen en wordt jaarlijks door de wetgever bepaald.“Als u op jonge leeftijd het maximum spaart in zowel pensioensparen als langetermijnsparen, dan kan dit een fiscale winst opleveren van meer dan 30.000 euro. Natuurlijk is het niet iedereen gegeven om dit te doen, en al zeker niet in deze onzekere tijden, maar zelfs op latere leeftijd starten met pensioensparen en/of langetermijnsparen levert u een behoorlijk voordeel op. Maak er optimaal gebruik van!

 

Bij Fitracus beschikken we over middelen om samen met u een spaarplan op maat uit te werken zodat u later kan genieten van een zorgeloos pensioen.

Maak vrijblijvend een afspraak met onze medewerkers.