Verlaagde eindtaxatie op aanvullend pensioen bij volledige loopbaan

09 mei 2019

De wet van 27 februari 2019 heeft een wijziging doorgevoerd in de voorwaarden waarop aanvullende pensioenkapitalen worden belast bij hun uitkering. Deze wijziging heeft betrekking op groepsverzekeringen aangeboden door de werkgever, op een individuele pensioentoezegging gefinancierd door de vennootschap (voor bedrijfsleiders) en het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen.

Tot op heden kunnen verzekerden die een volledige loopbaan actief waren (45 jaar) -en volgens de huidige regelgeving op pensioen kunnen gaan, maar nog niet de wettelijke pensioenleeftijd bereikt hebben –  niet genieten van het verlaagd tarief van 10%. Zij worden belast aan 16,5% bij uitkering.

Door de wetswijziging zal een groepsverzekering of individuele pensioentoezegging die wordt uitbetaald vanaf 1 januari 2019 aan een gepensioneerde die minstens tot 65 jaar heeft gewerkt of die een volledige loopbaan van 45 jaar kan aantonen in beide gevallen worden belast aan 10%.

In het kader van een VAPZ wordt slechts 80% van het kapitaal in aanmerking genomen voor de taxatie indien de uitbetaling gebeurt vanaf de wettelijke pensioenleeftijd én men effectief actief is gebleven tot die leeftijd. Dit zal vanaf 1 januari 2019 ook gelden voor uitkeringen aan verzekerden die een volledige loopbaan van 45 jaar gewerkt hebben.

Bron: www.fvf.be