Haal meer uit uw spaargeld met een beleggingsplan!

11 januari 2021

De rentes op spaarrekeningen staan al een tijd onder druk en de meeste spaarrekeningen flirten met de wettelijke minimumrente van 0,11 procent. Hun rendement ligt veel te laag om de inflatie bij te benen. Niet verwonderlijk dat ze in de volksmond vaak ‘verliesboekjes’ genoemd worden. Want uw geld verliest elk jaar aan waarde. Alleen wie meer risico neemt, vergroot zijn kansen op een beter rendement.

Velen onder ons hebben niet genoeg tijd of kennis om dagelijks de beurs op te volgen. Voor hen is een periodiek beleggingsplan het overwegen waard. Via die formule schrijft u maandelijks een bedrag over naar een fondsenselectie. Een beleggingsplan spreidt uw investering in de tijd én over activaklassen.’

Hieronder de voordelen op een rijtje…

1. U bouwt geleidelijk kapitaal op

Met een beleggingsplan belegt u automatisch en op regelmatige tijdstippen een vast bedrag in een korf van beleggingsfondsen. Zo kunt u geleidelijk een mooi kapitaal opbouwen. U bepaalt zelf hoeveel u maandelijks wilt beleggen. U kunt dit bedrag ook eender wanneer verhogen of verlagen, of uw plan tijdelijk stopzetten en het opnieuw activeren.

 

2. U vermijdt een slechte timing

Het juiste moment om te beleggen is niet eenvoudig te bepalen. Door elke maand een vast bedrag te beleggen, spreidt u uw inleg over een lange periode. De ene keer koopt u aan tegen een lage koers, en dan weer tegen een hoge. Daarmee verkleint u het risico van een slechte timing aanzienlijk. Want u bouwt uw kapitaal op tegen een gemiddelde koers..

 

3. U geniet van de kracht van kapitalisatie

Hoe langer u uw geld kunt beleggen, hoe gunstiger dat mogelijk wordt voor het eindresultaat. Een lager bedrag belegd op jongere leeftijd levert op lange termijn meer op, dan een hoger bedrag dat later en voor een kortere periode belegd wordt. Wie belegt volgens een lange beleggingshorizon maximaliseert de groei van zijn belegging dankzij het kapitalisatie-effect. Volgens dat principe worden de opbrengsten opnieuw belegd. En zo genereert zelfs een klein maandbedrag op termijn mogelijk een mooi kapitaal.

 

4. U spreidt over verschillende activaklassen

Het is nooit verstandig om op één paard te wedden. En met een beleggingsplan spreidt u uw investering over activaklassen, zoals aandelen en obligaties. Die diversificatie verkleint het risico gevoelig: zwakkere prestaties van één aandeel worden opgevangen door andere. Een beleggingsplan maximaliseert die spreiding: want daarmee belegt u niet in één beleggingsfonds, maar in een tiental.

 

5. Een beleggingsplan is voor bijna iedereen toegankelijk

U hoeft niet over een groot bedrag te beschikken om te starten met een beleggingsplan. Meestal kunnen stortingen al vanaf 25 euro. Beleggingsplannen zijn er voor elke leeftijd, maar het valt wel op dat het gros van het vermogen in fondsenspaarplannen bij oudere mensen tussen 40 en 60 jaar zit. Jongeren die willen beleggen kiezen vaker voor een beleggingsplan en je kan er ook mee sparen voor je kinderen. In dit geval openen de wettelijke vertegenwoordigers het plan voor hun kind. Sommige aanbieders bieden ook de mogelijkheid van een derdenbeding. Dan blijft u juridisch gezien de eigenaar van de effectenrekening tot een afgesproken leeftijd van het (klein)kind. Doordat u eigenaar blijft van de rekening kunt u ook alle verrichtingen uitvoeren.

 

Contacteer vrijblijvend onze medewerkers voor persoonlijk advies.

Bron: De Tijd